Forskellen mellem psykoterapeut, psykiater og psykolog

Psykiater, psykoterapeut og psykolog – hvad er forskellen?

Begreberne ligner hinanden, men betydningen af henholdsvis psykiater, psykoterapeut og psykolog er omtrent så forskelligt, det kan blive. Nedenfor er der kort gjort rede for, hvad det helt præcist vil sige.

Psykiateren

Psykiateren har suverænt den længste uddannelse, som starter med medicinuddannelsen, der er en 6 år lang universitetsuddannelse efterfulgt af 5 års speciellægeuddannelse. Hvis du sidder med svære psykiske lidelser, hvor medicinsk behandling er essentiel, er det psykiateren, du skal henvende dig til. De kan nemlig udskrive en lang række af medicin, som kan hjælpe og selvfølgelig også stå til rådighed for konsultationer som læger i alle andre fag også gør.

Psykologen

Psykologen er også universitetsuddannet med 5 år på skolebænken. De har derfor et meget solidt fundament for at guide og vejlede dig, da deres viden om psyken er meget stor. Til forskel fra psykiateren kan de ikke udskrive medicin, hvorfor de ikke umiddelbart kan behandle meget svære psykiske tilstande. Dog kræves der 2 års supervision efter, at kandidaten er i hus, før man reelt kan kalde sig psykolog.

Psykoterapeut

Som psykoterapeut har man afprøvet egenterapi, hvilket vil sige, at de har trænet diverse teorier og metoder på egen krop. Der er derfor godt grundlag for god vejledning, da de netop selv ved den impact, deres råd kan give. Uddannelsen som psykoterapeut skal tages fra et privat psykoterapeutisk uddannelsessted og strækker sig over 4 år på deltid. Derfor kan det være et fint supplement, hvis man i forvejen har en uddannelse som for eksempel psykolog eller læge.

Næsten uanset hvad du ønsker at få psykologhjælp til, kan du finde en passende behandler. Ovenstående illustrerer fint, at der er, ikke kun er en ensidig løsning på dine problemer.