Er Svejsning i støbejern muligt?

Kan det lade sig gøre at svejse i støbejern?

Svejsning er en metode, der er svær at komme udenom, hvis man arbejder med metalkonstruktioner. Med de rette teknikker er det derfor også en arbejdsmetode, der kan bruges til langt de fleste materialer. Alligevel opstår der nogen tvivl, når det kommer til enkelte hårdføre materialer, eksempelvis støbejern. Er det overhovedet muligt at lave en svejsning i støbejern?

Måske du før selv har prøvet at give dig i kast med at svejse i støbejern, eller måske du har hørt om andres mislykkedes forsøg. Det er nemlig enormt svært at svejse i støbejern, og det kræver den helt rigtige metode, for at det kan lykkes. Vigtigst er det dog at vide, at det faktisk kan lykkes.

Svejsning i støbejern – sådan gøres det

Flere erfarne smede mener, at man både kan lave svejsning i støbejern med CO2-svejsninger som MAG-metoden eller svejsning med støbejernselektroder – og begge med fine resultater.

For det første er det vigtigt at rengøre materialet grundigt inden svejsning, så det ikke er fedtet eller beskidt. Dernæst bør man forvarme støbejernsmaterialet inden svejsningen og igen langsomt nedkøle det efter svejsningen. Hvis du er i tvivl eller ikke selv har den store svejseerfaring, bør du imidlertid kontakte et professionelt firma til at stå for svejsningen af dit støbejern. Så er du i hvert fald sikker på et godt og holdbart resultat.